Poslední dobou, co Elon Musk řídí Twitter přes Twitter se spousta lidí začala poohlížet kam se přesunout když by to na Twitteru už nešlo.

Často zmiňovanou volbou je Mastodon, s tím že to je decentralizovaná náhrada Twitteru.

To je i není pravda:-) Nejlepší vysvětlení co je Mastodon co jsem poslední dobou viděl je od Scota Hanselmana.

První rozdíl na který narazíte: na Twitteru se prostě zaregistrujete na jejich serveru, na twitter.com. U Mastodon si nejdřív musíte vybrat server (říkají jim instance). Mastodon funguje v podstatě jako e-mail. Je spousta e-mail providerů, vy si u nich zaregistrujete e-mail a pak jste identifikováni tím e-mailem. Můžete posílat e-maily lidem z jiných serverů (polud dodržují dohodnutý standard) a dostávat od nich e-maily.

Mastodon funguje podobně. Vyberete si instanci, na ní si zaregistrujete přezdívku (handle) a pak můžete sledovat lidi ze stejné instance ale i z jiné. V rámci instance jste identifikovaní přezdívkou (@MichalJanda]michal-mstd), globálně, na jiných instancí i jménem instance (@MichalJanda@mastodonczech.cz).

Tady je velký rozdíl oproti Twitteru - Na Twitteru si zaberete přezdívku a nikdo jiný ji nemůže použít. V Mastodonu máte přezdívku rezervovanou jenom v rámc instance, takže někdo si může vyrobit účet podobný vašemu a vydávat se za vás.

Jaký server vybrat? je třeba myslet na to že správce/majitel serveru je ten kdo rozhoduje o pravidlech a kdo může server klidně i zavřít. Můžete si provozovat i vlastní server, ale většina lidí se spíš zaregistruje na nějaký existující. první, originální je mastodon.social. Na ten se momentálně nedá zaregistrovat, protože je plný, ale spustili další instanci - mastodon.online. Často doporučovaný je mas.to. Z českých doporučuju mastodonczech.cz provozovaný vydavatelem Lupa.cz.

Další použití Mastodonu je podobné Twitteru, na webu máte homepage kde vydíte chronologicky příspěvky lidí co sledujete. případně si můžete zobrazit příspěvky lidí ze stejné instance a nebo ze všech Mastodon serverů.

Tohle je hodně zjednodušený pokus o popis co to Mastodon je (úplně jsem vynechal například tu část s Fediverse:-) je to spíš takový lehký úvod pro tuy kdo to vidí prvně.

Jo, a Mastodon není nic co by vzniklo jako reakce na Muskovi debility, je to věc co funguje už spoustu let, akorát se o ní teď víc mluví.